Jos etsit kilttiä, helppoa, vaivatonta ja valmiiksi kasvatettua sosiaalista koirapuistokoiraa, Sinun ei kannata jatkaa lukemista, sillä rottweiler ei ole etsimäsi rotu.

Jos taas etsit haasteellista, itsenäistä ja monipuolista palveluskoiraa, rottweiler voi olla etsimäsi rotu. Vain pohtimalla koiran, erityisesti rottweilerin, hankintaa riittävästi ja monesta näkökulmasta, saat varmuuden sille, onko se etsimäsi koira. Ja vain sinä itse tiedät, että kykenet tarjoamaan koiralle sen tarvitseman aktiviteetin sekä tyydyttämään sen tekemisen tarpeen koko sen eliniän. Lemmikkipalstoilta vastausta tähän kysymykseen on turha hakea.

Rottweiler on rotuna varsin itsenäinen koira ja siltä puuttuu monelle muulle rodulle tyypillinen miellyttämisenhalu, vrt. esim. paimenkoirat. Se on koira, jonka kanssa täytyy jo pentuna rakentaa toimiva ja luottamuksellinen suhde. Rottweilerin kunnioitus on ansaittava. Kunnioitusta ei ansaita selättämisellä eikä ankaralla fyysisellä kurittamisella. Kaikista ei tähän tehtävään ole ja valitettavan usein näitä pentuaikana tehtyjä virheitä on myöhemmin vaikea korjata, joskus jopa mahdotonta.

Uroksilla saattaa esiintyä voimakasta dominanssia eli pyrkimystä hallita muita ja tällaisen yksilön kanssa on osattava toimia jo pennusta asti oikein ja johdonmukaisesti. Tärkeintä rottweilerin kasvatuksessa on johdonmukaisuus ja reiluus. Mikä on tänään kiellettyä, on se sitä myös huomenna. Reilu laumanjohtaja antaa myös kiitosta, kun sen paikka on, vaikkapa taputuksen, kehun ja makupalan muodossa.

Rottweiler on oikein kasvatettuna ja koulutettuna myös erinomainen perhekoira, hyvä harrastus- ja perhekoira eivät ole millään lailla toisiaan poissulkevia asioita. Se kiintyy omaan laumaansa, mutta on usein ns. yhden ihmisen koira jota pitää ehdottomana auktoriteettinaan. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että juuri pentuaikana kaikki perheenjäsenet osallistuvat pennun kanssa tapahtuviin päivittäisiin rutiineihin ja perusasioiden opettamisiin kuten ruokinta, kynsien leikkaaminen, leikkiminen, ulkoilu ym.

On kuitenkin muistettava, että rottweiler ei ole pentuna eikä aikuisena yksinomaan lapsen hallittavissa oleva, vaan vastuu kuuluu aina perheen aikuiselle. Esim. pentua ei saa antaa lapsen ulkoilutettavaksi, vaikka tämä fyysisesti pystyisi pennun hallitsemaan. Ulkona saattaa irrallaan kulkeva koira hyökätä pennun päälle, eikä lapsi kykene tilannetta hallitsemaan. Tällainen tapahtuma jättää usein pysyvän negatiivisen muiston pennun kehittyvään mieleen.

Rottweiler vaatii aina peruskoulutuksen sekä kohtuullisesti liikuntaa päivittäin. On kuitenkin muistettava, että liikunta ja aktivoiminen eivät ole sama asia. Rottweiler on omimmillaan saadessaan käyttää luontaisia viettejään, pelkkä fyysinen kuntoilu ainoastaan nostaa kuntoa ja ongelmallinen kierre on valmis. Koira tekee kotona tihujaan eikä osaa rauhoittua. Sen sijaan päivittäinen tai muutaman kerran viikossa tapahtuva aivojumppa ja yhdessä puuhastelu väsyttävät koiraa ja tyydyttävät sen tekemisen tarpeen paljon tehokkaammin. Se antaa paljon myös rottweilerin ja omistajan suhteelle.

Paikalliset alaosastot tarjoavat koulutuksia sekä erilaisia tapahtumia mm. luonnetestejä ja jalostustarkastuksia. Niihin voi ja kannattaa mennä mukaan katselemaan, vaikka ei vielä omaa koiraa omistaisikaan. Alaosastoista löytyy myös tietotaitoa lähes kaikkeen rottweilerin omistamiseen liittyvistä seikoista.

 

Mistä rottweiler?

Muutama nyrkkisääntö:

  • ota yhteys yhdistyksen pentuvälitykseen
  • älä koskaan osta rekisteröimätöntä pentua
  • älä osta epämääräisesti kaupiteltua rottweileria
  • älä ota rottweileria säälistä
  • älä koskaan osta rottweileria ilman kirjallista sopimusta
  • lähin ei välttämättä ole paras vaihtoehto
  • hinta ei saa olla valinnan ykköskriteeri

 

Pentu kasvattajan luona

Pentua harkitessasi, mieti minkä tyyppistä pentua etsit, mihin tarkoitukseen se on tulossa, kotikoiraksi, lenkkikaveriksi, harrastuskoiraksi?

Nämä auttavat paljon kun lähdet sopivaa yhdistelmää etsimään. Hyvä ja kokenut kasvattaja osaa kertoa sinulle omien koiriensa taustoista ja ominaisuuksista sekä siitä minkä tyyppisiä koiria hän kasvattaa ja minkälaisiin koteihin hän haluaa pentunsa luovuttaa. Eri kasvattajilla saattaa olla hyvinkin erilaisia näkemyksiä ja toiveita pennun ostajien suhteen. Nämä selviävät, kun kasvattajaan ottaa hyvissä ajoin yhteyttä. Suomen Rottweileryhdistyksen pentulistalta löydät sillä hetkellä jo syntyneet sekä tulossa olevat pentueet. Pennun hankintaan kannattaa käyttää aikaa ja malttia. Pentulistalta pääsee suoraan myös Suomen Kennelliiton koiratietokantaan, josta löytyy kaikkien listalla olevien pentueiden vanhempien tiedot sekä tietoja kasvattajan aikaisemmista pentueista. Näihin kannattaa huolella syventyä ja perehtyä taustoihin, mitä enemmän koirista on tutkittua tietoa, sen suuremmalla todennäköisyydellä pystymme arvioimaan myös tulevien pentujen ominaisuuksia. Tässä vaiheessa maltti on valttia.

Pentua harkitessa olisi hyvä käydä tutustumassa jo hyvissä ajoin ennen pentujen syntymää tulevaan emään sekä kasvattajaan. Näin saat parhaan käsityksen siitä, millainen emä todellisuudessa on ja minkälaisissa olosuhteissa pennut tulevat kasvamaan. Emä on pennuille roolimalli niiden ensimmäisten elinviikkojen ajan ja leimaa vahvasti omalla käyttäytymisellään pentujen käyttäytymistä. Arka tai aggressiivinen narttu ei ole oikea eikä hyvä malli pennuilleen.

Hyvä kasvattaja osaa myös kertoa pennuista ja niiden luonteenpiirteistä sekä auttaa valitsemaan juuri sen sinulle sopivan ja oikean pennun. Ts. ensimmäistä rottweileriaan hankkivan ei missään nimessä pidä valita pentueen haastavinta ja dominoivinta pentua itselleen, vastuuntuntoinen kasvattaja ei tällaista pentua yleensä annakaan ensikertalaiselle. Kasvattaja on myös seurannut ja leikkinyt pentujen kanssa päivittäin sekä huolehtinut niiden sosiaalistamisesta. Pennut ovat saaneet liikkua muuallakin kuin pentuhuoneessa/laatikossa, ne ovat nähneet vieraita ihmisiä ja tutustuneet mahdollisesti myös kasvattajan muihin koiriin, kuulleet ns. elämän arkiääniä kuten televisio, radio, astioiden kolina ym. sekä säätilan salliessa käyneet myös päivittäin ulkona.

Oikeasti arka pentu erottuu jo selkeästi kasvattajan luona ollessa, se ei ota kontaktia ihmisiin, varsinkaan vieraisiin/pennunkatsojiin ja viihtyy muutenkin paljon yksinään, omissa oloissaan. Se selkeästi ahdistuu uusista asioista tai menee täysin toimintakyvyttömäksi yksin ollessaan.

Nyt täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka puhumme rodusta rottweiler ja vertaamme sitä tai sen käytöstä rotumääritelmän mukaiseen ihanteeseen, pennulta ei suinkaan voi odottaa samaa kuin täysikasvuiselta koiralta! – Kokemus ja ympäristö muokkaavat pentua paljon sen ensimmäisten viikkojen aikana kasvattajan luota lähdettyä, jos toki kasvattajalla on suuri merkitys pentuihin niiden ollessa pieniä.

Lisäksi täytyy huomioida, että laumassa kasvava koira ei koskaan pääse täysin samalla tavalla oikeuksiinsa kuin yksin elävä lajitoverinsa. Varsinkaan jos se on lauman nuorin jäsen. Tämän vuoksi on ERITTÄIN TÄRKEÄÄ pelata ja liikkua pennun ja nuoren koiran kanssa päivittäin mahdollisimman paljon kahdestaan. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos ja kun koiran kanssa halutaan tulevaisuudessa kilpailla tai harrastaa jotain pk-lajia.

Kasvattajalta saat myös mukaan erilaisia ohjeita mm. ruokinnasta, koulutuksesta ja ylipäätään pennun hoidosta. Luonnollisesti kasvattaja on myös se henkilö, johon ensimmäisenä otetaan yhteyttä erilaisissa ongelmatilanteissa.

 

Koiran rekisteröintipaperit

Rekisteröitynä koirana myytävä rottweiler-pentu voi Suomessa kuulua ainoastaan Suomen Kennelliiton (SKL) pitämään koirarekisteriin. SKLn normaalirekisteriin rekisteröidyn pennun rekisterinumero alkaa kirjaimilla FI/FIN. Tähän rekisteriin rekisteröidyn koiran vanhemmat täyttävän rodun rekiströintimääräykset, mm perinnöllisten vikojen vastustusohjelman (PEVISA) mukaiset tutkimukset on tehty ajallaan jo ennen astutusta. Jotkin rottweiler-pennut saatetaan rekisteröidä SKLn erikoisrekisteriin. Tällöin pennun rekisterinumero alkaa kirjaimilla EJ (Ei Jalostukseen). EJ-rekisteriin rekisteröidään pennut, joiden vanhemmat eivät täytä mm PEVISA määräyksiä. Lisäksi kasvattaja voi halutessaan myös rekisteröidä yhden tai useamman pennun EJ-rekisteriin, vaikka muu pentue menisi FIN rekisteriin – näin silloin, jos pennussa on jokin näkyvä vika jonka kasvattaja toteaa ja ei siten halua, että se tulevaisuudessa jatkaa sukuaan. EJ-rekisteriin rekisteröity pentu voi osallistua SKLn alaisiin tapahtumiin (näyttelyt, kokeet, jne), mutta kyseisen koiran jälkeläisiä ei enää rekisteröidä rotukoiriksi.
EJ-rekisteriin rekisteröidyn pennun hinta on selkeästi normaalirekisteriin rekisteröidyn pennun hintaa edullisempi.

Pennun ostajan ja kasvattajan tulee käydä läpi myyntitilanteessa koiran mukana tulevat paperit ja koiran rekisteröinnin tulee olla kummallekin osapuolelle selvä.

 

Kauppakirja

Pennun hinta sisältää pennun ostajalle tulevan Suomen Kennelliiton rekisteritodistuksen. Kauppaehdoista on myös hyvä keskustella jo alustavasti. Koirankauppa on omistuksensiirtoa koskeva kaksipuolinen sopimus, joka synnyttää velvollisuuksia molemmille osapuolille. Koirankaupasta on aina syytä tehdä kirjallinen sopimus. Suomen Kennelliitolla on tähän tarkoitukseen laadittu lomake, jota suositellaan käytettävän. Näihin liittyvät asiat tulee käydä läpi ennen pennun luovutusta. Jotkut kasvattajat voivat myös sijoittaa pennun koiraa haluavaan perheeseen. Tällöin kasvattaja pidättää yleensä itsellään oikeuden käyttää koiraa siitokseen niin halutessaan. Ehdoista ja omistusoikeuden siirrosta sovitaan luovutuksen yhteydessä. Sijoituksesta on syytä tehdä kirjallinen sopimus Suomen Kennelliiton tähän tarkoitukseen laatimalla lomakkeella.

Myyjän tärkein velvollisuus on luovuttaa kaupan kohde sovittuna aikana ja sovitunlaisena. Vastapainoksi hänellä on oikeus kauppahintaan ja siihen, että koira noudetaan sovittuna aikana. Myös näyttelyissä tai terveystarkastuksissa käymisestä yms. voidaan sopia.

Lähtökohtana on sopimusvapaus: kaikesta voidaan sopia ja tehdyt sopimukset myös sitovat.

Kauppalaki ja kuluttajansuojalaki

Kaikkea kauppaa koskee kauppalaki. Kuluttajansuojalaki säätelee yksityisen kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisiä suhteita.

Kasvattaja, joka on kolmen tai useamman vuoden aikana rekisteröinyt vähintään yhden pentueen tai kuluvan ja/tai edellisen vuoden aikana rekisteröinyt kaksi tai useamman pentueen, katsotaan toimivan elinkeinonharjoittajan tapaan.

Näiden lakien lähtökohtana on se, että myyjä vastaa siitä, että kaupan kohde on sopimuksen mukainen. Tämän vuoksi tulee kiinnittää huomiota siihen, mitä tietoja koiran ominaisuuksista kaupantekohetkellä annetaan. Vastuu syntyy vain niistä virheistä, jotka ovat olleet koirassa jo kauppahetkellä. Kauppakirjassa käytetään yleensä vastuuta rajoittavaa ehtoa, jossa ostaja hyväksyy kaupan kohteen ’siinä kunnossa kuin se on’, riskeineen kaikkineen.

Rajoitusehto ei kuitenkaan vapauta myyjää vastuusta silloin, kun hän on antanut väärää tietoa, on jättänyt kertomatta merkittävän tärkeitä tietoja tai koira on olennaisesti huonompi, kuin ostajalla oli aihetta olettaa (kohtuullisuus).

Olennaista tietoa ovat esim.

  • hoito-ohjeet
  • koirassa havaitut virheet (väri-, kives-, hammasviat) ja niiden merkitys
  • rodulle tyypilliset perinnölliset tai rakenteelliset sairaudet tai virheet
  • koiran perinnölliset taipumukset saada näitä virheitä
  • vanhempien tutkimustulokset
  • aikaisemmat pentueet
  • perinnöllisten virheiden merkitys harrastuksissa, näyttelyissä, jalostuskäytössä ja odotettavissa olevat lääkärinkulut.

Tuotevastuulaki

Tuotevastuun edellytyksenä on, että tuote ei ole niin turvallinen kuin on ollut syytä olettaa. Koiranpentua voidaan useimmissa tapauksissa pitää tässä mielessä turvallisena tuotteena, koska pahanteko kuuluu pentujen yleisesti tunnettuihin ominaisuuksiin.

 

Suomen Rottweileryhdistys

Suomen Rottweileryhdistys – Finlands Rottweilerförening r.y. (SRY) on Suomen Kennelliitto-Finska Kennelklubben ry.:n hyväksymä valtakunnallinen rotujärjestö, joka johtaa ja valvoo rottweiler-rodun jalostusta ja kaikinpuolista kehittämistä sekä edistää rottweilereiden yhteiskuntakelpoisuutta ja jäsenistönsä rotu harrastusta. Tarkoitustaan SRY toteuttaa jalostusneuvonnan ja jalostustarkastusten avulla sekä järjestämällä koiranäyttelyitä, luonnetestejä, palveluskoirakokeita ja kilpailuja. SRY harjoittaa rottweiler-rotuun liittyvää tiedonkeruuta ja tilastointia, koulutus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa sekä huolehtii rotuun liittyvästä kansallisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä Suomen Rottweileryhdistys – Finlands Rottweilerförening (SRY-FRF) r.y. perustettiin vuonna 1946. SRY on Suomen Kennelliiton, Suomen Palveluskoiraliiton ja IFR:n jäsen

Rottweiler-lehti

SRY:n jäsenet saavat 5-6 kertaa vuodessa ilmestyvän ROTTWEILER-lehden. Lehdessä kerrotaan koiranpitoon liittyvistä asioista ja ajankohtaisista tapahtumista. Lehteä lukemalla voi kartuttaa tietojaan koiran pitoon, hoitoon kasvatukseen ja koulutukseen liittyvissä asioissa. SRY julkaisee myös rottweilereiden näyttely-, kilpailu- ja luonnetestitulokset.

Alueellinen toiminta

Yhdistyksellä on alaosastoja tai kerhoja, jotka järjestävät paikkakunnallaan koulutustoimintaa, kerhoiltoja, palveluskoirakokeita, leirejä, näyttelyitä, illanviettoja, luonnetestejä, jalostustarkastuksia, lapsivetoja ja muuta mukaansatempaavaa toimintaa. Olet rottweilerisi kanssa tervetullut alaosastosi toimintaan mukaan.

Yhteystiedot

Suomen Rottweileryhdistyksen kotisivut:
www.rottweiler.fi