Mikä JLPP on?

JLPP eli Juvenile Laryngeal Paralysis and Polyneuropathy tappaa ne pennut jotka saavat virhegeenit molemmilta vanhemmiltaan ja sairaat pennut kuolevat yleensä viimeistään 6kk ikään mennessä, yleensä nuorempina. Oireita ovat mm. syömis- ja hengitysvaikeudet, haukkuäänen muuttuminen, raajojen-, sekä vakavimpana, kurkun halvaantuminen joka johtaa tukehtumiskuolemaan.

JLPP:n periytyvyydestä

Tärkeintä on nyt ymmärtää, miten tauti periytyy, jotta voimme estä mahdollisen geneettisen pullonkaulan muodostumisen rotuumme. Taudin periytyminen on erittäin yksinkertainen:

Terve Terve eli ei-kantaja -koira
ei kanna JLPP-geeniä on homotsygootti N/N
Kantaja Kantaja
JLPP-geeniä kantava koira, joka siis ei itse tautiin kuitenkaan sairastu, mutta periyttää sitä eteenpäin on heterotsygootti N/JLPP (tai N/m ADRK:n merkintätapa)
Sairas Sairas
koira kuolee nuorena, yleensä ennen 6kk ikää homotsygootti JLPP/JLPP (tai m/m ADRKN merkintätapa)

Pääpointti JLPP:n minimoimisessa jalostuksessa on, että EI pariteta kahta kantajakoiraa yhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että oma narttu kannattaa testata ja testituloksen perusteella valitaan sille sopiva uros. Mikäli kasvattajan narttu on kantaja, sille ei pidä valita partneriksi kantajaa, koska silloin pentueeseen saattaa syntyä pentuja, jotka kuolevat nuorina sairauteen.

JLPP-kaava

Kuten oheisesta periytymiskaaviosta selviää vihreiden, genotyypiltään terveiden N/N koirien yhdistelmä tuottaa vain terveitä pentuja, joiden joukossa ei ole kantajia. Terveen ja kantajan N/JLPP (punavihreä rottweiler) yhdistäminen keskenään tuottaa (teoriassa) puolet terveitä ja puolet kantajia. Kahden kantajan (punavihreät) käyttäminen yhteen jalostuksessa tuottaa teoriassa 25% sairaita koiria, mutta myös kantajia (50%) sekä terveitä (25%).

Kantaja-koiria EI PIDÄ jättää pois jalostuksesta, vaan niitä kannattaa käyttää järkevästi jalostukseen terveeksi geenitestattujen koirien kanssa, jottei rotumme geenipooli pienenisi!

Taudin periytyvyys on yksinkertainen:

UROS
NARTTU
JÄLKELÄISET
Ei-Kantaja Ei-Kantaja 100% Ei-Kantaja
Ei-Kantaja Kantaja 50% Ei-Kantaja + 50% Kantaja
Kantaja Ei-Kantaja 50% Ei-Kantaja + 50% Kantaja
Kantaja Kantaja 25% Ei-Kantaja + 25% Sairas + 50% Kantaja

Vaikka taulukoissa kerrotaan prosentuaaliset ”mahdollisuudet” terveiden, kantajien ja sairaiden syntymiseen, voi luonnonvalinta osua niinkin ikävästi, että sairaiden pentujen 25%-osuus kantaja x kantaja -yhdistelmässä käsittääkin koko pentueen. Vastaavasti kaikki voivat myös olla terveitä tai kantajia.

JLPP-geenitestin tulokset rottweilerille (klikkaa tuloksiin tästä)

JLPP-ohje

    • 1) Vie koira eläinlääkäriin geeninäytteen ottamista varten

Verinäyte tai harjanäyte, jonka eläinlääkäri tai hoitaja (joka toimii eläinlääkärin valvonnan alla) ottaa, jolloin koira identifioidaan. Eläinlääkäri tai eläintenhoitaja, joka toimii eläinlääkärin valvonnassa, lukee koirasta mikrosirunumeron, ottaa joko harjanäytteen suun limakalvoilta tai verinäytteen EDTA-putkeen, täyttää tarvittavat kohdat lähetelomakkeesta ja laskuttaa asiakasta tekemästään työstä.

2) Vastaanota geenitestin tulos

3) Lähetä geenitestin tulos SRYlle

Tarvitsemme geeninäytteen testanneen laboratorion virallisesta tulospaperista kopion / liitetiedoston (esim. Laboklinin tulospaperi, jossa yläreunassa on punainen logo).
Lähettäessäsi geenitestin tuloksen SRYlle, annat samalla luvan julkaista geenitestin tuloksen SRY:n nettisivuilla.

JLPP:tä koskevan postin voitte lähettää jalostustoimikunnalle sähköpostitse osoitteeseen jalostustoimikunta(at)rottweiler.fi

 

Laboklin laboratorion info

Juvenile laryngeal paralysis & polyneuropathy = JLPP (Black Russian Terrier, Rottweiler), Test.nro: 8271.
Hinta: 59,50 € (sis. alv). Huom! Aina lisätään n. 2€ kuriirimaksua per koira. Kennelliiton jäsenille hinta saattaa olla edullisempi, kannattaa kysyä tätä vaihtoehtoa.

Ks. LABOKLIN lomake: laboklin.fi –> lataukset -> ”Koiran genetiikka, omistajalle” (Genetic Dog submission form)

Näytemateriaali voi olla:

  1. 1ml EDTA-verta tai
  2. Kaksi kpl. poskisolunäyte (huom. koira/pentu täytyy paastottaa minimissään 2 tuntia ennen poskisolunäytteen ottoa. Koiria ei saa päästää nuolemaan toisiaan suupielistä ennen näytteenottoa!)

Materiaalin voitte tilata sähköpostitse: info(at)laboklin.fi

Tästä linkistä löytyy Suomen Kennelliiton hyväksymät laboratoriot, joiden JLPP-tulokset voidaan identifioida SRY:lle https://www.kennelliitto.fi/dna-tutkimukset-ovat-kasvattajien-tasmatyokaluja

Huomioitavaa on, että Kennelliitto saattaa muuttaa asiassa käytäntöjään.