Koiran luonne on sen tärkein ominaisuus, kun ajatellaan koiran asemaa ihmisen seuralaisena. Luonne muodostuu koiran perimän ja ympäristön yhteisvaikutuksesta. Kasvatuksessa tuleekin aina pyrkiä siihen, että jalostukseen käytettävät yksilöt ovat luonteeltaan ja käyttäytymiseltään ongelmattomia. Tällöin tuetaan myös koirien omaa hyvinvointia ja terveyttä. Ympäristövaikutuksista erityisen suuri merkitys koiran luonteelle on pentuajan kokemuksilla sekä olosuhteilla. (lähde Suomen Kennelliitto www-sivut)
Luonnetestit ja MH-kuvaukset SPKL:n koejärjestelmä Virkussa
Rottweilerin luonne rotumääritelmän mukaan
Rottweiler on pohjimmiltaan ystävällinen, rauhallinen ja lapsirakas; kiintyvä, kuuliainen, ohjattava ja työhaluinen. Olemuksesta näkyy alkukantaisuus; käytös itsevarmaa, lujahermoista ja pelotonta. Tarkkailee ympäristöä hyvin valppaasti.
Hylkäävinä virheinä rotumääritelmässä on luettelo: arkuus, säikkyys, pelkurimaisuus, paukkuarkuus, hyökkäävyys, liioiteltu epäluuloisuus ja hermostuneisuus.
Luonteen arvioinnin mittarit
Rottweilerin luonnetta voidaan arvioida kahdella eri tavalla:
- Luonnetestillä
- MH-luonnekuvauksella
Havainnoitaessa rottweilerin käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa saamme siis viitteitä siitä, millainen kyseisen koiran luonne on. Molemmat arviointimittarit perustuvat siihen, että koira suorittaa tietynlaisen radan, jossa se kohtaa erilaisia tilanteita ja asioita. Testituomarit arvioivat koiran käyttäytymistä ja antavat sille arvioinnin. Näitä arviointeja käytetään hyväksi jalostuksessa. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää testauttaa kaikki rottweilerit, myös ne joita ei tulla käyttämään jalostukseen. Mitä suurempi testattujen rottweilereiden määrä on, sen tarkempaa tietoa me saamme jalostusvalintoja tehdessämme. Rotuyhdistyksen tehtävänä on ohjata jalostustyötä mm. Pevisan ja JTO:n (jalostuksentavoiteohjelma) avulla. Tämän työn tueksi yhdistys tarvitsee kaikkien rottweilerin omistajien apua. Ole siis vastuullinen ja vie koirasi luonnetta mittaavaan arviointiin.
Rottweilerin MH-profiilin tulkinta
Kuvauksessa mainitaan ääripäät, toivotut ja ei toivotut ominaisuudet. Rottweilerin MH-rotuprofiiliesitys on tehty vastaamaan Rottweilerin luonnetestin rotuprofiilia. Ehdotetun Mh-profiiliesityksessä lomakkeessa on erikseen mainittu ainoastaan punainen = ei toivottu ominaisuus, vihreä = toivottu ominaisuus.
Luonnetesti- ja MH-luonnekuvaustietokanta
SRY järjestää tilaisuuksia testauttaa rottweilerin luonnetta kummassakin testissä. SRY pyrkii keräämään kaikkien testattujen rottweilereiden luonnetiedot keskitettyyn paikkaan, ja näin helpottamaan kasvattajien ja rodusta kiinnostuneiden ihmisten tiedon saantia koirien luonteen osalta.
Jos huomaat virheen koirasi tiedoissa ota yhteyttä koulutus- ja koetoimikuntaan kktoimikunta(at)rottweiler.fi
Yhteenveto rottweilerin Luonnetesti- ja MH-luonnekuvaustuloksista
Vuonna 2018 Jalostustoimikunta teki yhteenvedon rottweilerin luonteesta pohjautuen olemassa oleviin luonnetesti- ja MH-luonnekuvaustuloksiin. Yhteenveto julkaistiin Rottweilerlehdessä 3/2018, ja alla on yhteenvetoon liittyen diagrammeja rottweilerin luonteen testituloksista.
Rottweilerin luonnedataa LT
Rottweilerin luonnedataa MH
Klikkaamalla kuvaa näet sen isompana.
Rottweilereiden käytöskartoitus
SRY on yhteistyössä Helsingin Yliopiston kanssa toteuttanut vuonna 2010 suomalaisten rottweilereiden luonnetta kartoittavan kyselytutkimuksen. Kyselyllä keräsimme tietoa suomalaisten rottweilereiden luonteesta sekä koiraharrastajien että tutkimuksen käyttöön. Yhteensä Käytöskartoitukseen osallistui 544 aikuista ja 38 nuorta koiraa.
Helsingin Yliopisto on julkaissut seuraavia tutkimuksia pohjautuen Rottweilerin käytöskartoituksesta saatuun materiaaliin:
Aggression toward people by Rottweiler dogsValkonen, Merja 2012:
Rottweilereiden aggressiivisuuden ja pelon perinnölliset tunnusluvut.
Pro gradu -tutkielma. Helsingin Yliopisto.
Maataloustieteiden laitos. Kotieläinten jalostustiede.
Tutkimuksen toteuttavat:
Helsingin Yliopiston
- Eläinlääketieteellinen tiedekunta
- Kotieläinjalostuksen laitos
- Koiran geenit –tutkimusryhmä
Lisätietoja tutkijalta: Sanni Somppi, Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteenlaitos. Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus.